Fönsterputs tips

Små tips för en effektivare fönsterputs

För många är en fönsterputs synonymt med ett riktigt hårt jobb som dessutom sällan lämnar efter sig ett tillfredsställande resultat. Ett jobb som man tack och lov inte behöver göra så ofta – men som man gruvar sig inför under en lång tid.

Varför? En bra fönsterputs behöver inte vara så himla svår; förutsatt att man jobbar på rätt sätt och lär sig några små användbara tricks. Det vi tänkte göra är att rada upp några steg som kan hjälpa dig vid din nästa fönsterputs och där vi även inkluderar de tips som verkligen underlättar hela proceduren. Vi börjar med tipsen och tar oss därefter – stegvis – igenom hur du ska putsa ett fönster.

 

Kvinna putsar fönster

Våra fönsterputstips

  • Flera handdukar. Felet många gör är att de torkar av sin fönsterraka med en fuktig handduk och där detta i sin tur leder till att små vita streck syns längs hela fönstret. Torra handdukar är ett måste och där man efter varje drag ser till att gummit på rakan är torrt.
  • Byt gummi eller ha flera fönsterrakor till hands. Din fönsterputs kommer inte att bli bättre än den raka du har i handen. Gummit torkar ut, det nöts och det böjs allt eftersom – se till att köpa nytt gummi som du kan byta och investera gärna i en lite dyrare raka av bättre kvalitet.
  • Mjuk svamp. Glöm den där svampen du använder i köket och som har en grön, piggig yta på ena sidan – den kan skada fönstret. Använd en stor, mjuk svamp för att applicera ut vatten och fönsterputsen.
  • Kallt ute = ingen fönsterputs? Nej, men det kräver att du köper lite t-röd och blandar i vattnet. Detta minimerar de flammor som annars brukar synas i samband med en fönsterputs utförd i en kallare temperatur.

Så här gör du!

1: Vissa fläckar kommer inte att försvinna enbart med hjälp av vatten, raka och fönsterputs – där måste du använda ett rakblad. Blöt och skrapa bort efter en stund.

2: Vatten och fönsterputs. Här går åsikterna isär kring vilket medel som är bäst; vissa föredrar speciell fönsterputs från affären, andra anser att såpa är bäst medan en tredje person förespråkar exempelvis ättika. Oavsett här: använd mycket vatten att applicera ditt valda medel med. Däri ligger hemligheten enligt vår erfarenhet. Dock – det innebär att du måste skydda dina golv och kanske lägga ut några handdukar vid varje fönster.

3.Uppifrån och ned. Börja vid ett hörn och dra med fönsterrakan uppifrån och ned. Torka av - upprepa till dess att du nått den andra sidan. Se till att rengöra mellan fönstren också. Varje fönster har som regel fyra sidor och på insidan så brukar det bli väldigt smutsigt; särskilt efter listen. Använd en disktrasa för rengöring på den. Persienner kan du använda en dammvippa för.

4: Avsluta med att ta några steg bakåt för en bättre översikt och torka bort eventuella streck med hjälp av en torr handduk. Glöm för all del inte översidan av fönstret då det är därifrån vatten rinner och skapar strecken i fråga.

Vi hoppas att du har nytta av våra fönsterputstips! Lycka till!