Tvätta plastfönster

Så tvättar du dina plastfönster

Här får du tips om hur du kan tvätta plastfönster på bästa sätt. Hur du ska göra och vilka produkter/material du ska använda, mm.

Det finns ett klart värde i att välja plastfönster snarare än fönster av det traditionella materialet trä. Detta både sett till det ekonomiska och sett till det minimala underhållet som krävs. För – finns det en avigsida med träfönster så är det att de måste underhållas och att detta underhåll kan vara väldigt jobbigt och ansträngande rent fysiskt. En gång per år måste man ta ner sina fönster och se över kring vilken status de håller och vid behov – något som ofta är fallet – så måste man tvätta, skrapa, slipa och måla om sina träfönster.

Med plastfönster slipper man detta och allt som krävs i underhållsväg är att man tvättar av dem. Något som inte alls är speciellt svårt och detta vare sig om vi talar om att göra karmarna rena eller själva rutan. Vi kan här visa hur det ska gå till och vi börjar med karmarna.

Vad du behöver för att tvätta plastfönster

Här behöver du följande saker: Tvättsvamp, trasa, tvättsvamp och flytande rengöringsmedel alternativt diskmedel – absolut inte skurmedel; det kan bleka och förstöra sina plastfönster. Undvik exempelvis aceton. Har du en större fläck på ditt plastfönster som inte går bort med hjälp av diskmedel och ett intensivt gnuggande med din tvättsvamp så kan det vara läge att kontakta en återförsäljare för vidare rådgivning kring vilket medel som kan fungera. De flesta återförsäljare av plastfönster har dels en massa goda råd och dels också väldigt många lösningar att erbjuda.

Men, det mesta av smutsen på ett plastfönster går att ta bort med hjälp av varmt vatten och diskmedel. Ett tips här: För att undvika damm på fönsterkarmar så ska du undvika att torka dessa snustorra – det alstrar nämligen statisk elektricitet som i sin tur drar år sig damm och smuts. Använd en fuktig trasa när du tvättar platsfönster.

fönsterputs

Putsa dina plastfönster som vanligt

För en fönsterputs av plastfönster så finns det inga egentliga hemligheter utan den kan genomföras på samma sätt som vid träfönster. Det tips vi kan ge här är att du kan välja bort de dyra produkter som finns gällande fönsterputsmedel och att du istället kan lägga några extra kronor på en riktig fönsterraka.

Fönsterputsmedel är – enligt oss – i sammanhanget relativt överskattat och något som du kan tillverka på egen hand och med produkter ur ditt eget skafferi. För detta behöver du en sprayflaska, några deciliter vatten, ett par droppar diskmedel och drygt en kapsyl med ättika – billigt, effektivt och skonsamt för mår miljö. Viktigast för att tvätta- och putsa dina plastfönster är att du använder torra handdukar – det krävs många – för att torka av fönsterrakan efter varje drag och att du använder mycket vatten för att applicera ut det fönsterputsmedel du ovan tillverkat. Jobba metodiskt, stressa inte och se till att torka av samtliga sidor av ditt fönster.

Ett bonustips här. Ska du pusta dina fönster i kyla så kan du droppa i lite t-röd i vattnet, det tar bort all tillstymmelse till flammor som annars brukara vara synonymt vid en fönsterputs i en kallare temperatur.