Tips för att tvätta husvagn

En välskött husvagn håller längre både vad gäller skick och värde. Här kan du läsa våra bästa tips för att tvätta husvagn.

Använd rätt utrustning

Att tvätta sin husvagn är inte det lättaste för den som aldrig gjort det tidigare och det är definitivt inte samma sak som att tvätta bilen. Därför ska man inte heller använda produkter och utrustning som är avsedda för biltvätt eftersom dessa kan skada husvagnen. När man ska tvätta sin husvagn är det därför viktigt att gå in i en specialiserad husbils- och husvagnsaffär för att införskaffa dom saker man behöver för att genomföra tvätten.

Ett bilschampo är till exempel alldeles för starkt för att tvätta husvagnen och dess detaljer med så det man givetvis behöver köpa är ett medel avsett just för husvagnar. Rådfråga gärna i butiken så att du får något som passar för just den modell du har. Du kommer även att behöva en hink, vilket du kanske redan har hemma, samt trasor och en tvättborste med skaft.

Steg för steg

Det finns inga genvägar till ett bra resultat när man ska tvätta sin husvagn utan man behöver se till att avsätta den tid som behövs – och det kommer att ta ett tag. Första steget är att spola av husvagnen med vanligt vatten och här är et viktigt att bara ta vattenslangen och inte högtryckstvätten. Trycket från denna bli nämligen för högt och kan skada vissa detaljer. Därefter blandar man tvättmedlet efter anvisningar och använder tvättborsten för att föra på det på vagnen. Skrubba noggrant men försiktigt så att det inte uppstår repor.

Anledningen till att du kommer att behöva en tvättborste med skaft är för att det blir svårt att nå hela vägen upp annars. Är man väldigt kort kan det vara bra att ha en stegpall nära till hands för att försäkra sig om att hela vagnen blir tvättat och inte bara halva.

Glöm inte hjulen

Ett tips när man tvättar sin husvagn inför att ställa undan den för vinterförvaring är att se till att även rengöra däck och färgar. En husvagn som rullat många mil under sommaren har förmodligen fått utstå en hel del och kan ha fått fula asfaltsfläckar och andra märken på hjulen. För detta finns speciell fälgrengöring att använda, som är mer kraftfull än det medel som använts för att tvätta själva vagnen. Detta kan vara nödvändigt att köpa om man inte får bort dom fläckar som finns.

Använd gärna en tandborste för att komma åt i alla små skrymslen och putsa övriga delar med en microfibertrasa. Även för däcken finns speciell gummirengöring om man känner att man vill ge vagnen lite extra kärlek.

Kanske låter det som ett stort och jobbigt projekt att tvätta sin husvagn men det är viktigt att göra det med jämna mellanrum. Vagnen rullar fram på olika underlag och i många olika väder och mycket av den smuts som finns efter vägarna har en tendens att bita sig fast ordentligt. Väntar man för länge med att tvätta bli det svårt att få bort allt och vagnen bli snabbt i allt sämre skick.

Är du på jakt efter en husvagn eller vill du sälja din? Här finns ett företag som både köper och säljer husvagnar.

19 May 2020