Vanliga funderingar om markiser

Går du i tankarna om att köpa markiser? Eller kanske har du ett par, men undrar varför de gnisslar så mycket? I den här texten vill vi samla de vanligaste problemen som kan uppstå med markiser – och lösningarna på dem.

Mina markiser samlar vatten ibland. Hur skadligt är detta?

Att markiserna samlar vatten beror i princip alltid på att fallvinkeln är för dålig. Det är viktigt att man ser till att vattnet kan rinna ut ordentligt om markisen används som regnskydd.

Visst är någon mindre ansamling vatten då och då inte nödvändigtvis särskild skadligt för dina markiser. Men den extra vikten gör att fästena som markiserna är monterade i slits. Vissa husägare märker ibland av att dessa fästen lossnar – och då är det i de allra flesta fall tunga vattenansamlingar som ligger bakom. Att helt enkelt se till att dessa inte kan bildas från första början är det som är klart bäst. Har de ändå börjat slitas, är det dock något som kan repareras tämligen enkelt.

Mina markiser är smutsiga. Hur tvättar jag dem?

Har man markiserna ute mycket är det lätt hänt att de blir smutsiga. Så småningom är det faktiskt oundvikligt. Det första man bör känna till är att det kan vara mycket skadligt för markiserna att använda starka medel vid rengöring. Mögel-, tralltvätt och klorin är exempel på medel som absolut inte bör användas. Dessa kan nämligen förstöra den skyddande beläggningen, vilket gör att dina markiser tappar sina smuts- och fuktavvisande egenskaper.

Det bästa är att helt enkelt ta en hink med ljummet vatten, blanda i lite tvål (gärna flingor) och försiktigt göra rent duken med en mjuk borste. Tänk på att vara försiktig hela tiden – och använd absolut inte högtryckstvätt. En högtryckstvätt kan förstöra dukens fibrer, vilket kan få som konsekvens att den släpper in vatten. För att få bort de lite större smutspartiklarna, kan en trädgårdsslang användas.

Varför gnisslar mina markiser?

Gnisslande markiser är ett problem som kan vara nog så frustrerande. Under dagtid kan det vara jobbigt att tvingas lyssna på, och under nattetid kan det störa sömnen om man sover nära källan till oljudet.

Som tur är, är det här ett problem som är enkelt att åtgärda på egen hand. Ta helt enkelt olja och smörj in de delar som gnisslar. Tänk dock på att inte smutsa ner duken med oljan. Spiller du på dukens insida kan det vara särskilt jobbigt att få rent, eftersom att den är lite svårare att komma åt.

Jag är trött på att veva. Kan jag motorisera mina markiser?

Motoriserade markiser är mycket populärt idag. Man slipper det tunga och frustrerande jobbet att ständigt veva och ut och veva in markiserna. Varför göra detta när det istället kan göras med ett knapptryck?

De flesta rekommenderar dock att man köper nya markiser som är motoriserade redan från början. Med det sagt är det fullt möjligt att motorisera även befintliga markiser. Skillnaden är dock att det inte finns någon garanti på att resultatet blir som förväntat.

 Läs mer på http://www.markiserdanderyd.se/ för expertisråd.

17 Jun 2017