Att välja färg till fasadskylt

Där ljus finns där finns också färg, eftersom färg egentligen bara är ljus i olika våglängder. Ljus och färger finns överallt omkring oss, hela tiden. Kanske det är därför som färger också påverkar oss på många olika sätt och kan få oss att uppleva känslor. I vardagen behöver man oftast inte tänka så mycket på detta, men när det kommer till inredningsdesign, klädstilar och marknadsföring blir det desto viktigare. Ett exempel är fasadskyltar som påverkar en när man gör inköp, går in i butiker eller bestämmer vart man ska handla. Några saker som påverkar är kontrastfärger, kalla och varma färger, hur stor gråskala det är och vilken kombination av dem.

Kontrastfärger

Kontrastfärger är färger som ligger mitt emot varandra på färgskalan och som är varandras motsatser. Några exempel är orange-blå, lila-gul och grön-röd. När man målar och blandar ihop två kontrastfärger släcker pigmenten ut varandra och man får en brun eller grå kulör. Därför kan det vara en dålig idé att blanda dem direkt med varandra, om man däremot placerar dem i fält bredvid varandra på fasadskylten kommer de att förstärka uppmärksamheten till varandra istället och göra att de sticker ut som ett utropstecken från skylten. Detta kan vara bra om man vill att folk snabbt ska se ens skylt, men är å andra sidan inte lika vilsamt för ögat. 

Varma och kalla färger

Varma färger är färger med mycket rött och gult i sig. Helt enkelt färger som känns varma och som exempelvis förekommer i eldar med mera. Kalla färger är färger med mycket blått i sig och som finns återfinns i is och snö. Kalla färger ser ofta mer professionella och lyxiga ut, medan varma färger kan se mer hemtrevliga och inbjudande ut men också mer uttrycksfulla. Beroende på vilken typ av affär som man har är det därför viktigt att tänka på vilken typ av färger som man använder på fasadskylten.

Gråskala

När man tittar på en fasadskylt är oftast klarheten på färgerna det första som man märker. Starka och rena färger syns bättre och längre. Det kan därför vara bra att tänka på att inte använda för mycket vitt eller svart i färgen på skylten, utan istället låta kulören träda fram ännu starkare. I vissa fall kan det vara en del av designen att ha exempelvis en väldigt ”smutsig” grön eller pastellartad blå, men om det inte är det är det bäst att undvika de typerna av färg. 

Slutligen, tänk på att färgerna ska synas bra, att kontrastfärger uppmärksammar varandra bättre och att vitt och svart gör färgen mindre lyskraftig.

9 Jan 2018