Behöver dina fönster målas om?

Fönster är känsligare än vad de normala fasaden är. Det gör att man måste sköta dessa separat och ta hand om fönstren på ett annat sätt än vad man gör med husets fasad - den senare kanske målas om var tjugonde år - fönster behöver omsorg med betydligt tätare intervaller än så.

Varför? Jo, för att fönster påverkar inomhusklimatet och därigenom också uppvärmningskostnaden. Är ett fönster otätt så kommer du som husägare att känna detta genom drag inomhus och du kommer att se det där räkningen kommer. Det är dock lätt att glömma bort sina fönster och vilket underhåll de behöver. Man tänker dessa som en del av fasadens helhet snarare än som separata delar och det kan i slutändan bli dyrt i och med att fönstren - vid bristande underhåll - måste bytas oftare än vad välskötta sådana behöver.

Hur ska man då tänka? Det är ingen dum idé att använda fönsterputs som lite av en alarmklocka. Då du putsar dina fönster så kan du dels se till att kontrollera skicket och dels så kan du - gärna i samband med våren - passa på att reparera de som drabbats av hårdast slitage. Vi tänkte visa hur denna reparation ser ut och hur du på bästa sätt kan måla om fönster och därmed minimera riskerna med det energislöseri vi ovan nämnde.

Så här målar du fönster

En sak innan vi börjar: saknar du tiden som krävs så är det lika bra att anlita en målare. Det krävs tid och det krävs fokus för att måla fönster - du kan inte ha tankarna på annat håll då resultatet blir undermåligt. Det går att använda rot-avdraget för att anlita en målare och dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Det är det definitivt värt om du - som många andra familjer i Stockholm - känner att livspusslet saknar väsentliga bitar för att gå ihop fullt ut. Ta hjälp av en målare och slipp besväret och oron.

Om du dock har tid att måla dina fönster - ja, då kan du följa dessa steg för att hitta rätt. Låt oss börja:

  1. Grundjobbet: Plocka bort alla hörnbeslag och se till att fönstren rensas från utnötta tätningslister. Använd därefter utomhustvätt och rengör fönstren grundligt
  2. Slipa och skrapa: Börja med att skrapa bort all färg. Slipa därefter träet. Du kan även passa på att byta ut delar som är skadade.
  3. Grunda: Måla på ändträet med grundolja. Vänta sedan i en halvtimme och torka bort den del av oljan som inte sugit upp. Därefter kan du täcka fönstren - rutorna - och grundmåla en gång. Använd rostskyddsfärg på beslagen.
  4. Laga och Kitta: Sprucket kit kan du ta bort direkt. Använd en kitkniv för att sätta dit nytt. Ett tips! Använd en burk med vatten och diskmedel i, doppa kniven i detta och du slipper se att kittet fastnar på eggen. Mindre sprickor i träet kan du använda målarfog för att fylla igen.
  5. Måla: Du ska måla fönstret två gånger. Läs noga på om torktiden på färgburken och följ de angivna rekommendationerna fullt ut. Måla gärna nedre delen av karmen och bågen en extra gång. Det kan du även göra med listerna. Se till att ta bort maskeringstejpen så fort du är färdig. Färgen behöver inte vara torr för den delen. Klart!

Läs mer om måleriarbeten här

9 Apr 2018