Bökigt att tvätta fönster?

Många tycker att det är lite bökigt att tvätta fönster. Det är få (om man inte råkar vara professionell fönstertvättare) som jublar över att tvätta fönster. Först måste man ta bort allt som råkar finnas på fönsterbrädorna. Det brukar vara en hel del. Sedan ska gardinerna bort. 

Efter det kan man ta sig an själva fönstren. Då behöver man rätt fönstertvättmedel, vatten, svamp och en riktig fönsterraka. Sedan bör man tvätta av själva fönsterbrädet och karmen utanför. De brukar bli riktigt smutsiga och bör rengöras varje säsong. Du hänger antingen nästan utanför fönstret, eller öppnar det inåt och måste flytta allt som är i vägen för att kunna öppna fönstret. Sedan kommer hela proceduren igen, med att hänga tillbaka gardiner, och ställa alla saker tillbaka på sin plats.

barn tvättar fönster

Välj fönster med vridfunktion

Väljer du däremot fönster med vridfunktion, behöver du inte öppna fönstret alls. Då öppnar du fönstret med en hake och du vrider fönstret 180 grader. Det är väldigt behändigt när du behöver tvätta fönster. Då tvättar du först ena sidan, vrider fönstret och tvättar sedan andra sidan. På det sättet slipper du öppna hela fönstret utåt (och slipper hänga utanför fönstret – vilket är ganska farligt) och slipper öppna det inåt och flytta på allt som är i vägen för det öppna fönstret. 

Du slipper hänga av och på gardinerna. Däremot kommer du inte från att du bör tömma fönsterbrädan då fönstret behöver plats att kunna vrida 180 grader. Men det är en liten sak, jämfört med att behöva öppna hela fönstret.

Då vet man att det är dags byta fönster

Vissa gamla fönster blir aldrig rena hur mycket man än rengör dem. Då kanske det är dags att byta fönster helt och hållet. Då kan man undra vilka fönster man vill byta till. Här kan du välja mellan lite olika fördelar och funktioner.

Plastfönster

Du kan välja plastfönster, som har längre hållbarhet än andra fönster. De tillverkas av återvunnen plast och är därför miljövänliga. Det är också på grund av materialet relativt underhållsfria.

Underhållsfria fönster

Du kan välja andra underhållsfria fönster, men med ”riktigt” glas, i stället för plast. Då har du glasfönster, men en yttersida gjort av aluminium och en innersida gjort i trä. Då behåller du känslan för träfönster men får dem underhållsfria. Aluminium är ett underhållsfritt material som inte rostar, eller påverkas varken av tidens tand eller av väderlek.

Isolerade fönster

Du kan välja isolerade fönster. De mest och bäst isolerande fönster du kan tänka dig är tre-glas-fönster. Att isolera fönster är ganska viktigt. Istället för att låta fönstren släppa ut all värme, behåller du den inomhus. Du har möjligheten att sänka dina energikostnader och få ett bättre inomhusklimat.

22 Feb 2018