Dags att putsa dina fönster?

En bostad och ett hem behöver ljus för att bli extra inbjudande och hemtrevligt. Dessutom så behöver de som bor i hemmet i fråga också ljus - men av olika skäl. Dels så blir vi piggare, dels så kan vi använda ljus för att komma in i rätt sinnesstämningar och dels så behöver vi det för att kunna arbeta och för att utföra vissa typer av sysslor.

Det många tänker på är belysningen; man ordnar med olika lampor i respektive rum och där man har både allmän- och mer punktbelysning. Det är bra och idag finns det också fler möjligheter än tidigare i och med dimmers och andra hjälpmedel. Men, det ljus vi ska titta på här gäller inte lampor - det handlar om insläpp av solljus och hur detta kan påverka en bostad.

Fönster är naturligtvis avgörande för vilket ljusinsläpp man har. Ju fler fönster man har - desto ljusare och fräschare får man; och desto bättre kan man också dra nytta av solen. Men, i många fall så spelar det ingen roll hur många - eller hur stora - fönster man har. Bostaden känns ändå mörk, tråkig och allmänt smutsig. Här brukar den enkla lösningen vara att titta på vad som finns på glaset och därefter dra den enda rimliga slutsatsen efteråt: det är dags att putsa fönstren.

För många så är fönsterputs ett årligt projekt som man gör i samband med vårstädningen. Det är långt ifrån tillräckligt - särskilt om det handlar om en bostad i en större stad som Stockholm. Där kommer nämligen smuts och avgaser att påverka mer än i en mindre stad och göra fönsterputsningen till en mer frekvent företeelse. Det fina med just fönsterputs är att man direkt får en skillnad. En mörk och trist lägenhet får lyster genom ett större och mer omfångsrikt insläpp av ljus. Och: man behöver inte göra det själv.

Anlita en städfirma i Stockholm för fönsterputs

Det finns tre saker som talar mot en fönsterputs: 1) det är svårt; att putsa fönster är svårt och det kräver vissa förkunskaper och träning. Man missar områden, man drar skrapan ojämnt och man missar att torka torrt - först efteråt syns misstagen och man tvingas då börja om igen. Varje fönster ska dessutom rengöras från fyra sidor. 2: det tar tid. Det hör ihop med svårigheten. Men, går man in med inställningen att det ska gå fort så kommer man att misslyckas och få ett uselt resultat. En fönsterputs kräver noggrannhet, omsorg och tid. 3) Det är farligt. I Stockholm kan en fönsterputs i en högre fastighet innebära ren livsfara.

Allt detta gör att man också kan behöva professionell hjälp och anlita en städfirma. Det anser vi att man kan göra även om man inte bor i Stockholm; av den enkla anledningen att det dels ger finare fönster och bättre resultat och att det samtidigt inte kostar så mycket pengar. Det senare förklaras av att en fönsterputs ingår i det Rut-avdrag som är möjligt att använda för hushållsnära tjänster. Du kan alltså, rent konkret, anlita en städfirma i Stockholm för en fönsterputs och dra av halva kostnaden för arbetet på din deklaration. Varför inte i kombination med en rejäl hemstädning?

14 Jan 2019