De olika tjänsterna som städfirmor erbjuder

Städning kanske ibland kan tyckas bara vara just det, en städning. För en städfirma är dock så inte fallet. Det finns många olika typer av städning, där varje område görs bäst med särskilda maskiner, tekniker och rengöringsmedel. Tittar du på en genomsnittlig städfirma idag, erbjuder de ganska många olika typer av städtjänster. Trappstädning, flyttstädning och storstädning är bara några exempel på det. Vi har slumpvist valt ut en firma i Kungsholmen för att visa på mångfalden i en snittlig städfirmas tjänsteutbud.

Hemstädning

Det här är kanske den vanligaste tjänsten som städfirmor erbjuder, och så gör även firman på Kungsholmen vi tittar på. Privatpersoner anlitar ofta hemstädning för att få till en känsla av vardagslyx. Ett annat skäl är givetvis att man sparar mycket tid på det.

I en hemstädning är det en rad punkter som ska prickas av. En seriös städfirma gör till exempel följande, bara i köket:

 

  • Torkar av kakel ovanför diskbänken

  • Rengör alla köksluckor och vitvaror utvändigt

  • Torkar av lampor

  • Fyller och tömmer diskmaskinen

  • Våttorkar och dammsuger golvet

  • Dammtorkar öppna ytor, lister och socklar

  • Torkar av karmar, fönsterbrädor och dörrar

Liknande checklistor kan göras även för vardagsrum, sovrum, badrum och andra utrymmen. Klart är att en seriös städfirma har en rad olika punkter att gå igenom, för varje utrymme.

Trappstädning

Trappstädning är en tjänst som främst beställs av föreningar och fastighetsförvaltare. Under höst, sommar och vår är det en tjänst som städföretagen utför ungefär en gång i veckan, normalt sett. Vintertid är det desto oftare som en trappstädning behöver göras. Särskilt gäller det kanske en central stadsdel som Kungsholmen, med vältrafikerade fastigheter överlag. Firman på Kungsholmen vi tittar på erbjuder sig även att ta hand om gemensamma utrymmen som tvättstugor och förråd.

Här är en välrenommerad städfirma som erbjuder trappstädning: trappstädningkungsholmen.se.

Storstädning

Storstädning är en tjänst som beställs av privatpersoner normalt sett. En storstädning är mer genomgående än en vanlig hemstädning, och det är nu man tar hand om utrymmen som inte får särskilt mycket uppmärksamhet vid återkommande städningar. I köket kan det till exempel handla om att tömma sopor och rengöra sopkärl och utrymmet där soporna kastas. I badrummet kan det handla om att göra rent även under badkaret.

Flyttstädning

En flyttstädning har likheter med en storstädning – fast den är ännu mer noggrann. Det är nu som hela bostaden, från tak till golv, skall rengöras till perfektion. Att anlita en städfirma för detta är mycket populärt. När en flytt görs har man normalt väldigt mycket annat att tänka på. När de sista lådorna är packade, och möblerna inlastade in i lastbilen, är det skönt att låta någon annan ta hand om städningen. Det kan också kännas tryggt att veta att man anlitar någon som har gjort det förut. Det ställs nämligen ganska höga krav på utförandet.

 

7 Nov 2018