En ren avkoppling

Städning och ett välordnat hem är viktigt för många. Alla har inte samma förutsättningar att åstadkomma en fläckfri bostad. När man inte själv har möjlighet kan andra hjälpa till.

Seder och attityder ändras över tid och genom livet. Små barn anser sällan att minutiös ordning är önskvärt, vilket alla småbarnsföräldrar kan intyga. Tonåringar - fortfarande verkar samma åsikter gälla som för de yngsta. Först när man kommer upp i vuxen ålder blir städning en viktig angelägenhet för många.

Troligen hade nutidsmänniskan blivit ganska förfärad över hygien och städning i ett svenskt 1400-talshem. Det som då ansågs välordnat och städat skulle inte få samma höga betyg idag. Betydelsen av hygien och längtan efter att se hemmet fräscht har växt mångdubbelt i dagens samhälle. Vem som har rätt vet vi inte, bara att allt är annorlunda och att människor tycker olika. Vuxna människor med ett eget boende förväntas hålla rent och snyggt.

Tiden och orken

Något som inte ändrats ett dugg är den tid vi har till förfogande. Veckan har fortfarande sju dagar och dygnet 24 timmar. Skillnaden i hur vi utnyttjar, och kan utnyttja, denna tid är däremot inte riktigt densamma som förr. En faktor är till exempel elektricitet. Innan denna blev en nödvändighet i varje hem var kvällarna mörka och vinterhalvåret kallt och mörkt. Inga hjälpmedel förutom kvastar och liknande kunde ta hand om skräp och damm.

I bondesamhället utfördes den stora merparten av allt arbete på hemmaplan. Arbetet var så att säga aldrig långt bort. Fördelen med detta var förstås att rengöring av bostad kunde ske lite mellan varven. Men det betydde också att det ständigt fanns människor och djur som smutsade ner.

Giltiga anledningar till att man inte kan städa

Många känner skuld över sin oförmåga att städa och hålla snyggt. Det är helt onödigt. Människor är olika och det som är enkelt för en är svårt för en annan. Livet är ingen tävling om det snyggaste hemmet och att hyra in en städfirma kan kännas fantastiskt skönt.

Att inte orka är en giltig anledning. Att ha en funktionsnedsättning är en giltig anledning. Att må mindre bra psykiskt är en giltig anledning. Att hellre vilja göra något annat är en giltig anledning. När du lägger städningen i en städfirmas kompetenta händer kan du vara trygg i att få det rena och fräscha hem du vill ha. Med alla rum genomgångna regelbundet behöver du aldrig ens fundera. Bara gör det.

30 Oct 2020