Gör altanen komplett – en checklista

Altanen spenderar man gärna så mycket tid som möjligt på under de varmare delarna av året. De flesta vill ta till vara på sommaren så gott det går, vilket särskilt gäller på våra nordliga breddgrader. Inte sällan är det just altanen man går till för att njuta av solen och för att slappna av som husägare.

 

Det finns flera saker man kan köpa in för att göra sin altan till en så härlig yta som möjligt. Givetvis beror det på vad man har för intressen och förutsättningar, men följande lista innehåller saker som de allra flesta svenskar kan ha nytta av på sommaren.

Listan

  1. Att kunna grilla ute på altanen är nästan ett måste för många husägare. Maten smakar riktigt gott, samtidigt som man får möjlighet att vara ute, snarare än att steka under köksfläkten. Visserligen kräver det lite arbete med att underhålla grillen och rengöra galler och så vidare – men de allra flesta anser nog att det är värt det lilla besväret.
  1. Saknar din altan markiser? I sådana fall kan det vara läge att investera i några med bra solskydd. Populärt idag är att utrusta altanen med motoriserade markiser, så att du slipper resa dig från stolen när solskenet blir till duggregn – eller tvärt om. Att just ha markiser som drivs av en motor är en bra investering, som inte heller behöver vara särskilt mycket dyrare än markiser med vev eller dragband. Titta på utbudet och se vad som passar dina behov och förutsättningar bäst. Glöm inte att ta färger och mönster i beaktande.
  1. Terrassvärmare. Sena sommarkvällar sitter man gärna kvar så länge det går ute på altanen. Faktum är dock att det kan bli ganska kallt när det blir sent och solen har gått ner. Med en bra terrassvärmare kan man utan besvär sitta kvar på altanen och ha det trevligt ända in på småtimmarna. Bäst är kanske att köpa en terrassvärmare som tål regn, så att du utan problem kan låta den stå ute under en längre tid. De kan vara ganska tunga, och att bära in och ut den dagligen kan bli lite frustrerande efter ett tag.
  1. En självklarhet. Att ligga på en solstol är ett bra sätt att ta tillvara på så mycket av solskenet som det bara går. Visserligen finns det riktigt bra och billiga solstolar på marknaden idag, men att lägga ner några kronor extra kan göra stor skillnad. Om du lägger ner lite pengar på dem, och hittar några som är riktigt bekväma, kan du njuta maximalt. Ett populärt alternativ till solstolar är saccosäckar, där många modeller med fördel kan användas utomhus. Dessutom kan du enkelt släpa iväg den till en annan del av trädgården vid behov, eller ta in den och använda inomhus när hösten kommer.

 

1 Jun 2017