Hemstädning i Helsingborg med rutavdrag

Kan man få en hemstädning i Helsingborg med möjlighet till rutavdrag? Det finns inte så många städfirmor i Helsingborg som erbjuder hemstädning, omkring ett 10-tal sådana städfirmor finns i Helsingborg. Det är oklart att alla de städfirmorna erbjuder sin städning med möjlighet till rutavdrag, men sannolikt kan de det.

Letar man efter hemstädning i Helsingborg kan man alltid börja med att googla "hemstädning Helsingborg". Då bör Googles sökmotor ta fram alla dem som har skrivit på sina hemsidor att de erbjuder "hemstädning" och i "Helsingborg". Sedan bör man ta kontakt med dem och fråga dem om de har hemstädning med möjlighet att dra av på Rut-avdraget. Man bör även fråga om offert och referenser i samma veva. Om de sedan har både möjlighet till rutavdrag, har bra referenser och bra priser, är det bara att slå till.

Det krävs för rutavdrag

Det som krävs för av ett städbolag för att privatpersoner ska kunna göra rutavdrag bland annat att företaget har F-skattsedel. Att företaget erbjuder hushållsnära tjänster som till exempel hemstädning, storstädning, flyttstädning, tvätt, strykning, fönsterputs, trädgårdsarbete, hjälp med personliga behov (hemtjänstliknande tjänster), reparationer av IT-varor och vitvaror och liknande tjänster. De bör utföras å plats i en bostad för att bli giltiga för rutavdrag. Den som får tjänsten ska vara över 18 år, vara den som drar nytta av den och betala själv. Man får det inte om till exempel en förälder betalar för en flyttstädning åt sitt 18-åriga barn. Bara om 18-åringen betalar själv för flyttstädningen. Man kan säga vad man vill om reglerna, att de är orättvisa eller liknande, men så är reglerna kring rutavdraget.

Vad man kan förvänta sig

Så vad kan man förvänta sig när man anlitar en städfirma med hemstädning och möjlighet till rutavdraget, förutom att få ner priset som mest med 50.000 kronor per år och per person, och inte mer än 30 procent av priset? Det minsta man bör kunna förvänta sig är att städpersonalen kan rengöra ytor i badrum, kök, sovrum och vardagsrum, och då menar vi ytor som både bord, golv och skåpluckor. Toaletten bör kunna rengöras, så att både handfat, badkar, duschkabin och toaletter är helt rengjorda och inte har några fläckar. På samma sätt bör köket vara rengjort så att det inte finns några fläckar på spisen, kylen, frysen eller på kösskåp, luckor, dick- och arbetsbänk. Även kranar och blandare bör vara rengjorda. Möblerna i vardagsrummet dammsugade. 

7 Dec 2019