Kan du komma undan din flyttstädning?

Om man ska peka på en punkt som gör en flytt jobbig så är det den avslutande delen, den som ingen tänker på till en början: en flyttstädning. Det är obligatorisk också och det gör att många hamnar i en situation där man stressar, blir på dåligt humör och fuskar sig igenom sin flyttstädning.

Vi kan direkt säga att man får vara beredd på att den kommer att ta tid att genomföra. Ska man städa från grunden och verkligen genomföra en flyttstädning enligt konstens alla regler så är en halv dag ingen surrealistisk tid att förhålla sig till för att städa ur en vanlig lägenhet. Har man ett hus i Uppsala som ska få en flyttstädning i Uppsala så får man nog räkna med att det tar åtminstone två dagar. Om man inte genomför en flyttstädning eller om man – på grund av stress eller tidspress – väljer att fuska så kan man också drabbas rent ekonomiskt.

Den som köpt huset kan nämligen i ett sådant läge kräva att man som säljare ska betala för en professionell flyttstädning där, helt enkelt, en städfirma frå rycka ut akut och göra det jobb man skulle gjort korrekt på egen hand. Det finns några saker som kan köpa dig fri från en flyttstädning; att skriva in det i kontraktet är ett exempel.

Du och köparen kommer överens om att han åtar sig städningen mot att du går ner lite i pris. En annan lösning är att du kanske kan lämna kvar saker i bostaden som köparen kommer att behöva. I övrigt så är det bara att acceptera faktum: du måste städa och du måste avsätta tillräckligt med tid för att kunna göra det på ett korrekt sätt.

Kan du ta professionell hjälp direkt - gör det

Det som många dock väljer att göra är att ta hjälp av en städfirma. Skillnaden mot att göra det själv och att då de ekonomiska kraven från köparen är priset. Det är billigare att på egen hand anlita en städfirma i Uppsala.

Dels av den anledningen att du kan välja utifrån pris och förhandla genom att ta in flera offerter (en köpare kommer att kontakta första bästa städfirma och ta det pris som den begär oavsett) och dels då jobbet i fråga inte blir akut. Ju tidigare man är ute – desto billigare blir också en flyttstädning.

Och, som grädde på moset så har du dessutom Rut-avdraget att använda som ytterligare en prisreducerare. Du kan konkret anlita en städfirma i Uppsala och dra av 30 procent av den totala arbetskostnaden på din deklaration. Det beloppet dras dessutom direkt på fakturan så det innebär inget ansträngande pappersarbete från din sida. En bra lösning på ett potentiellt stort problem.

23 Oct 2018