Persienner – från medeltida Asien till dagens Stockholm

Persienner, rullgardiner och olika typer av jalusier är något som så gott som alla har i sina bostäder för att få skydd mot solen och gatlyktor eller insynsskydd. Dock är det få som känner till varifrån dessa konstruktioner ursprungligen kommer och hur länge de har funnits i sina olika former.

Om du tittar på en gammal målning ser du vanligen tunga gardiner eller tygdraperier i bakgrunden, men här och där kan det smyga sig in en jalusi med trådar för att hissa dem upp och ner. För några år sedan var det väldigt trendigt att skapa sina egna "gustavianska" rullgardiner där man hissar en stång upp och ner med en enkel konstruktion av linor. Att de omnämndes som gustavianska var just för att liknande typer funnits på målningar och i herrgårdar och slott på 1700-talet. Ofta var också tygerna inspirerade av denna tid.

Medeltida solskydd från Orienten

Dock så har persienner och jalusier en mycket längre historia än så. Faktum är att jalusier gjorda av tunna spjälor eller av bambu funnits i Asien och Orienten under mycket lång tid. På medeltiden togs de till Europa av sjömän till norra Italien när sjöfarten och de längre expeditionerna tog fart. De blev populära i varmare länder då de erbjöd skydd mot solen samtidigt som de släppte in luft.

Om du promenerar omkring i Stockholm idag ser du många typer av persienner på både bostadshus och butiker nästan överallt, men det var annorlunda förr. Anledningen till att vi ser få av dem på bilder från norra Europa från äldre tider är att där valde man istället draperier då de skyddade bättre mot kyla. Först när vi började få ordentlig centralvärme i våra hus blev persienner och tunnare rullgardiner populära. Tidigare hade man fått den solskyddande funktionen med insläpp av luft via fönsterluckor istället.

De första persiennerna var alltså utformade av trä, vilket blir ganska tungt och otympligt. Ungefär runt 30-talet började de dock tillverkas av lättmetall, vilket gjorde dem enklare att hantera och med flexibla.

Persienner i modern tid

Det riktiga uppsvinget för persiennerna i gemene mans hem kom först under 1950-talet. De installerades gärna av ägare till hyresbostäder när de nya dubbelglasfönstren blev vanligare. De var höll längre än andra lösningar eftersom de satt mellan glasrutorna och gjorde även att man inte lika ofta behövde rengöra dem.

På 60- och 70-talet kom många mindre firmor att startas för att tillverka persienner. I Stockholm var det vanligt med småfirmor som jobbade i garage och levererade ut handtillverkade och måttbeställda persienner till kunder i det närliggande området. Att det byggdes enormt mycket nya bostäder under den tiden gjorde förstås också att marknaden fick ett rejält uppsving. Exempelvis installerades många persienner i Stockholm i samband med miljonprogrammet.

Senaste persienn-trenderna

De senaste åren har utvecklingen främst skett genom att skapa bättre låsmekanismer för linorna och att det finns många olika modeller och material att välja på. Det är också möjligt att få persienner med tryck eller med perforerade lameller, vilket gör att de har blivit mer av en modeattiralj och en inredningsdetaljs som man gärna visar upp, snarare än döljer. Många företag är idag specialiserade på persienner i exempelvis Stockholm, så det har blivit enkelt att hitta en modell som passar just dig.

29 Jun 2017