Så gör du i den viktiga flyttstädningen

Är det dags att flytta? Det är många roliga delar med en flytt, men det är även en hel del praktiska göromål som måste göras innan allt är klart. Bland annat den viktiga flyttstädningen. Flyttar man från en hyreslägenhet brukar hyresvärden göra en kontroll av städningen. Är de inte nöjda med den får man antingen göra om den eller så får man en faktura på städningen och det kan kosta en hel del. Om man tycker det är svårt att komma ihåg alla olika delar som ska åtgärdas i en flyttstädning, kommer här en heltäckande lista på vad som bör städas och rengöras vid en flytt.

I alla rum

Dörrar och dörrkarmar – alla dörrar måste rengöras. Börja med dörrkarmarna. De brukar var väldigt dammiga då det är sällan som de rengörs. Rengör sedan hela dörren, uppifrån och ner. Var särskilt noga med handtaget då de ofta samlar bakterier och smuts.

Garderober – alla garderober ska torkas rena både in- och utvändigt.

Element – du måste lossa elementen från väggen så att du kommer åt att dammsuga dem mellan vägg och element. Rengör dem med rengöringsmedel och en flaskborste. Torka sedan ovansidan med en ren trasa.

Fönster och fönsterbräda – putsa alla fönster. Använd fönsterputs som är gjort för ändamålet. Torka sedan fönstren med en mjuk svamp och avsluta med en fönsterskrapa. Torka sedan fönsterbrädet rent, även fönsterbläcket på utsidan och fönsterlister. 

Golv och golvlister – alla golv ska rengöras. Först bör man dammsuga dem och sedan våttorka med golvmopp och rengöringsmedel.

I köket

Spis – spisen måste rengöras ordentligt. Det  får inte finnas några fläckar på plattorna, inte heller i ugnen. Rengör ugnen med stålull, ifall det finns fläckar som inte vill gå bort.

Kyl och frys – båda vitvaror måste stängas av innan du kan rengöra dem. När de är avstängda, kan du ta hyllor och lådor kylen och frysen och diska allt. Spruta på rengöringsmedel inuti kylen och frysen. Torka sedan av med en ren trasa inuti. Torka även utvändigt. Ställ tillbaka alla hyllor och lådor när de är diskade.

Diskbänk och arbetsbänk – rengör disk- och arbetsbänk med stålull, om de är mycket smutsiga, eller med en ren svamp och rengöringsmedel. Öppna sedan skåpet under diskbänken och rengör det ordentligt.

Köksskåp – alla köksskåp måste rengöras inuti liksom utanpå. Torka alla hyllor och dörrar så att de är rena.

rengöringsmedel

 

I badrummet

Toastol – toastolen måste du rengöra så att inga fläckar eller damm finns kvar.

Handfat – handfat måste också rengöras. Var särskilt noga med området kring kranen som lätt blir smutsig och som man inte kommer åt.

Badkar och dusch – rengör även badkar och dusch med rengöringsmedel och mjuk svamp. Glöm inte att rengöra kaklet invid badkar och dusch, liksom golvet. Använd en tanborste för att komma åt mellan kaklet, i fogarna, om det behövs.

Golvbrunnen – ta loss hela golvbrunnen. Ta loss de delar av golvbrunnen som du kan ta loss. Diska alla delar. Rengör sedan själva golvbrunnen med en diskborste. Häll rengöringsmedel på diskborsten och borsta den ren. Duscha hela golvbrunnen. Lägg sedan tillbaka alla delarna i golvbrunnen.

I alla rum

Dörrar och dörrkarmar – alla dörrar måste rengöras uppifrån och ner. Börja med dörrkarmarna. De brukar var väldigt dammiga då de sällan rengörs. Rengör sedan dörrytorna, uppifrån och ner. Var särskilt noga med handtaget där det ofta samlas bakterier.

Garderober – torka rent garderober in- och utvändigt.

Element – lossa elementen från väggen så du kommer åt att dammsuga dem. Rengör sedan med rengöringsmedel och en flaskborste. Torka sedan ovansidan med en ren trasa.

Fönster och fönsterbräda – putsa alla fönster med fönsterputs, tillverkat för detta ändamål. Torka sedan med en mjuk svamp och avsluta med fönsterskrapa. Torka sedan fönsterbrädet liksom fönsterbläcket på utsidan, plus alla fönsterlister.

Golv och golvlister – alla golv ska rengöras. Först ska de rengöras med dammsugare, sedan våttorkas med en golvmopp och rengöringsmedel.

Om du tyckte detta var för mycket att komma ihåg, kan du alltid anlita en städfirma som utför städningen åt dig. Bor du i Linköping och ska flytta kan du alltid anlita den här firman som utför flyttstädning i Linköping.

17 Jul 2018