Så håller du dina fönster vackra

Det som man mest behöver tänka på när det kommer till ens fönster är att de ska rengöras – och då ganska ofta. Just att tvätta fönster är nog dock något som de flesta inte tycker särskilt mycket om. Det innebär att man kommer att få kämpa emot smuts, droppande vatten och använda mängder av papper (ofta tidningspapper, som många använder) för att få det rent. Av den här anledningen väljer många att anlita en firma för det istället. Bor man dessutom i en större stad, som Stockholm till exempel, har man många firmor att välja mellan. Men det är inte bara fönstertvätt som krävs för att fönster ska hållas rent. Har man till exempel vackra träfönster är man säkerligen angelägen om att göra en fönsterrenovering, som inte bör ske alltför sällan. En fönsterrenovering kan göra stor skillnad för hur ett fönster – och i längden hela huset – upplevs.

Tips när du ska tvätta fönster

Innan du börjar med själva medlet är det bra att göra viss förstädning. Till exempel kan det finnas ganska envist smuts på fönstrens utsida, eftersom det är här de utsätts för störst påfrestningar. Förutom hårt väder, kan de utsättas för till exempel fågelspillning eller rester från träd, beroende på hur ditt hus är beläget. Innan du ställer dig med en skrapa och tidningspapper, är det bra att få bort den här smutsen först.

Klistermärken och dekaler

Något annat att tänka på är att få bort klistermärken och dekaler på rätt sätt. Det är långt ifrån alla som har detta, men vissa kan råka ut för det om man har barn som tycker om att leka med dem. Vidare kan man till exempel behöva ta bort ett klistermärke om ett visst larmbolag man har, kanske för att man helt enkelt ska byta. Om man bara har lite tålamod, vatten och en skrapa är det dock relativt enkelt att få bort detta. Börja med att spraya klistermärkena med vatten, och låt vara så i några minuter. Håll sedan skrapan i ungefär 45 graders vinkel och tryck försiktigt. Börja nedifrån och skrapa uppåt för att komma under klistermärket. Använd en handduk för att få bort vattnet sedan.

Fönsterrenovering

En annan viktig del i att ha vackra fönster är att genomföra en fönsterrenovering med jämna mellanrum. Särskilt angeläget känns det kanske om man bor centralt i städer som Stockholm och Göteborg. Både Stockholm och Göteborg gör mycket för att luften ska bli renare, men det är än så länge ett faktum att hus med mycket trafik omkring slits hårde än hus i mindre städer. Tur i oturen är kanske att städerna, framförallt Stockholm har förmodligen landets största utbud vad gäller firmor som kan utföra en fönsterrenovering i Stockholm åt dig.

14 Dec 2017