Se över husets solskydd

Ett rent fönster ger ett rent och fräscht intryck att hela bostaden. Men på sommaren släpper våra fönster in mycket sol som kan vara mycket störande. Solen värmer upp bostaden markant och det kan bli olidligt varmt inomhus under sommartid.

Det finns olika sätt att solskydda bostaden eller kontoret. På fönster är det effektivt att ha en bra persienn där man enkelt styr bort med en vridning. Gardiner kan både vara ett snyggt och bra alternativ och kan enkelt dra isär eller ihop. Ett effektivt solskydd skyddar inte bara mot irriterande sol och sänker temperaturen, det skyddar även rummens inredning och golv som annars kan bli solblekt.

I till exempel badrum kan man sätta upp en solfilm som skyddar mot direkt solstrålning. Det skyddar också mot insyn. 

Markiser - både vackert och effektivt

Det finns många företag som är specialiserade på olika varianter av markiser. Det starka tyg som är fastsatta på en stålställning som man enkelt kan veva upp eller ner beroende på väderleken. Det finns både manuella och elektroniska vevar. 

Det ger ett effektivt solskydd på till exempel fönster, uteplatser och terasser. En markis ger ett behagligt ljus, och skyddar även fönstren mot väder och vind och hålls rena längre.

Vilka varianter av markiser finns det?

För vanliga fönster finns det små och smidiga markiser som man monterar på utsidan. Det finns även större modeller som kan täcka större delar av fasaden. Man kan enkelt veva upp eller ner manuellt.

Det finns även möjlighet att elektoniskt sköta den med fjärrkontroll eller till och med automatiskt. Då sköts allt digitalt med hjälp av sensor som känner av väderleken, perfekt för kontor och skolor. En sak man inte tänker på är att en markis även skyddar fastighetens fasad mot slitage.

Solskydd utomhus

På mindre ytor utomhus räcker det oftast med en en enkel parasoll. Men på uteplatsen eller terassen kan man med fördel montera en större markis som ger hela ytan solskydd. Det kan bli riktigt stekhett på en uteplats utan solskydd. Detta ger också ett vackert intryck och en känsla av att man befinner sig i ett uterum. En annan fördel är att man även kan utnyttja uteplatsen eller terrassen vid dåligt väder, då markisen fungerar som regnskydd.

Många restauranger och hotell brukar använda sig av korgmarkiser. Det är en modell som är rundad som en upp- och nedvänd korg. Det ger ett mysigt intryck och skyddar mot solen långt in på kvällen tack vare sin form.

 

19 Mar 2019