Skapa ljus och rum med hjälp av persienner

Det bästa med persienner är att de kan skapa känslan av en vägg på ett ögonblick. Lika snabbt kan sen väggen vara borta igen när du inte behöver den längre.

Du som bor trångt och skulle behöva fler rum kan ha stor hjälp av persienner. Persienner i ytterfönsterna har du kanske redan. I så fall vet du hur stor skillnad det är på en uppdragen eller nerdragen persienn. Tänk då vilken skillnad det skulle göra om du satte in en persienn i en innerdörr av glas, eller om du använde en interör-persienn för att skilja av en del av ett rum.

I bostadsbristens Sverige bor många familjer i storstäderna trångt i dag. Du som har småbarn i familjen kanske måste sova i samma rum som ett eller ett par av dina barn. Här kan en persienn, som skapar tillfälliga väggar i ett rum göra susen. Barn vill gärna sova nära sina föräldrar och de vill veta att du som förälder hör om de skulle ropa på hjälp mitt i nattens mardrömmar. Med hjälp av till exempel en kraftig träpersienn  kan du och din partner få en egen hörna av sovrummet medan barnen ligger och snusar på andra sidan. Skulle ditt barn bli sjukt och du vill ha uppsikt så behöver du bara dra upp persiennen så är problemet löst. Den tillfälliga väggen är borta när du inte vill ha den.

Interiör-persienner är skapade för att synas och finns i många snygga modeller i dag. Om du vill ha en mörk täckande persienn kan du välja mellan till exempel mörkt tyg eller ett träslag som passar till resten av inredningen. Det finns också ljusa mer transparanta modeller som släpper igenom mer ljus och skapar en lättare känsla av vägg.

På bredden och höjden

De flesta som hör ordet persienn tänker nog på den klassiska horisontiella designen. Men i dag finns lodräta varianter som går från golv till tak. Många modeller har linor som du använder för att vicka persiennen åt det håll du vill ha den. Men är du småbarnsförälder och oroar dig för att barnen ska slita i linorna, eller ännu värre råka ut för en olycka i linorna, så finns också modeller som drivs med fjärrkontroll och motor.

Vare sig du söker persienner för dina fönster, för solskydd eller som rumsavskiljare så finns förstås professionell hjälp att anlita. Företag som specialiserat sig på persienner hjälper dig att välja material, funktion och inte minst viktigt - att hitta rätt mått.

2 May 2016