Sköt om dina markiser

Precis som mycket annat så kräver markiser regelbundet underhåll för att de ska vara fräscha. Att underhålla markisen bör man göra av flera anledningar. En anledning är att det helt enkelt ser fräschare och bättre ut med rena markiser. Om markiserna ser nya ut, ger det garanterat husets yttre ett lyft.

En annan anledning är livslängden och ekonomin. Givetvis är det inget som märks på en gång, men en självklar generell regel är att ifall saker tas om hand väl, kommer också livslängden att förlängas en hel del. På så vis slipper du köpa nya markiser oftare än nödvändigt. Fördelen med att utföra underhåll och rengöring av markiser, är att det knappast krävs mycket – lägger du bara två timmar om året så är du på den säkra sidan.

Ytterligare en anledning är mögel, som förvisso är starkt kopplat till det nyss nämnda skälet. Mögel är mycket skadligt och förkortar markisens livslängd drastiskt. Faktum är att det i princip tar död på den. Mögel trivs bland fukt och bland värme – det är därför viktigt att markiserna får uppmärksamhet och att de får torka ordentligt när de blivit blöta.

Ha vädret i åtanke

Precis som många andra delar på husets yttre, är väder och klimat de främsta utmaningarna för dina markiser. Om du brukar använda markisen som regnskydd, är det viktigt att se till att det finns ett val som gör att vattnet kan rinna av utan problem. Bildas det vattenpölar på duken kan det leda till flera problem.

 Ett av de problemen drabbar markstativet. Med stora vattenansamlingar på duken utsätts stativet för mer påfrestningar i form av vikt än det är byggt för att klara av. Vill det sig illa kan det leda till att hela stativet ger efter. I värsta fall kan till och med infästningarna i tak eller vägg lossna – ett problem som man gärna undviker om man kan, alltså.

Det är också viktigt att se till att dukarna är inrullade vid kraftigt snöfall. På vintern har man ju oftast markiserna inne, och därför brukar detta inte vara något problem för de flesta. Dock bör markiserna också vara inrullade vid risk för kraftiga vindar. Ha det här i åtanke om du lämnar huset – även om det bara är någon dag. Det här är också kopplat till rengöring av markiser. Vid kraftiga vindbyar blandat med regn kan det hända att all möjlig form av smuts dras upp från marken och smutsar ner dina markiser.

Rengöring av markiser

Rengöring av markiser är något som behövs göras för att de ska kunna nå sin fulla livslängd. Vid rengöringen, tänk på att använda trädgårdsslagen, snarare än en ångtvätt eller en högtryckstvätt. Det är också bra att känna till att många olika medel på marknaden, så som klorin, tralltvätt och mögeltvätt kan skada dukens vävnad. Använd därför endast en tvållösning när dina markiser ska rengöras.

Sammantaget är rengöringen av dina markiser viktigt för att markiserna ska se bra ut – och det tar inte särskilt lång tid att göra heller. 

Mer läsning om markiser: http://www.markisersollentuna.se/.

20 Nov 2016