Smycka fasaden inför sommaren

Sommaren är snart här. Sannolikt har du redan kontrollerat att huset har klarat sig bra under vintern, och kanske börjat planera för en ommålning eller liknande jobb. När sommaren knackar på dörren har de flesta husägare en hel del att stå i. Samtidigt kan man ibland vilja göra mer än att helt enkelt sköta om huset. Kanske väntar du många gäster under sommaren och vill göra huset extra fint i år?

Oavsett skäl till att vilja piffa upp huset finns det mycket att göra. Det går inte att förneka att mycket sitter i fasaden. Inte bara vad gäller färgen – utan även vad som sitter på den. Det här inkluderar till exempel fönster och markiser. Just dessa två är något som du kan jobba med för att göra huset lite extra snyggt det här året.

Markiser

Har du redan markiser på huset? Om inte, kan det vara läge att överväga att köpa ett par. Särskilt effektfullt blir det om huset har en stor fasad, då en frånvaro av markiser nästan kan göra att fasaden ser lite naken ut. Oavsett vilken färg du har på huset nu, är det lätt att matcha med ett par snygga markiser.

Markiser är lätta att sköta om och kräver inte särskilt mycket underhåll. Det som kan vara bra är att helt enkelt tvätta av dem lite då och då. Ett par markiser som börjar förfalla gör knappast att husets fasad eller helhet ser bättre ut – oavsett hur kvalitativa de är.

Måla om

Att måla om en fasad är ett stort jobb som många drar sig för att göra själva. Kanske är det med rätta. Har man inga förkunskaper kan det kännas som ett svårt projekt att ta sig an – och det är det också. Utan tidigare erfarenheter är det förmodligen bäst att anlita en firma för jobbet. Tänk på att du har rätt att göra avdrag för 30 procent av arbetskostnaderna upp till 100 000 kronor. Just arbetskostnaderna är nästan alltid det som kostar mest när en målare anlitas.

Har du ändå bestämt dig för att göra det själv är det en god idé att läsa på så mycket som möjligt innan. Var noga med att skydda detaljer på huset (till exempel markiser och fönsterkarmar) innan du målar om fasaden.

Fönster

Det är inte bara markiser som kan användas för att snygga upp området kring ett fönster. Har man till exempel träfönster kan en fönsterrenovering göra mycket. Om det sitter gamla och slitna fönster på huset – oavsett vilken typ av fönster det är – kan huset nästan se nytt ut om de byts ut. Dock innebär det ganska stora kostnader att byta ut flera fönster på ett hus, så det gäller att tänka igenom bytet noga. Samtidigt är det något man inte gör särskilt ofta, och investeringen man gör är för många år framöver.

Klicka här för att läsa mer om markiser!

2 Jun 2017