Tre tjänster med rut-avdrag

Att använda sig av rut-avdrag blir allt mer populärt. Främst är det stockholmarna som har varit de mest hängivna brukarna av bidraget. Inte bara innerstaden i Stockholm, utan även kringliggande kommuner som Danderyd, Täby, Bromma, Nacka och Lidingö ligger högt upp på listan över de områden som använder Rut allra mest.

Rut-avdraget ökar dock i popularitet i hela landet – inte bara i Stockholm. För den som funderar på att anlita en firma för hushållsnära tjänster, kommer här ett axplock på de tjänster som är avdragsgilla.

Fönsterputs. Fönsterputsning är en av de tjänster som man kan göra Rut-avdrag på. Fönsterputsning erbjuds av både firmor som nischar sig endast mot fönsterputsning, samt olika städfirmor som kombinerar fönsterputsningen med sitt övriga städutbud.

En bra och billig tjänst

Med rut-avdraget blir fönsterputsning relativt billigt att beställa av en kompetent firma – till exempel kostar fönsterputsning för ett rum och kök 450 kronor hos en stockholmsfirma. Det är inte alla som kör med fasta priser dock, utan ofta får man begära en offert för att få veta kostnaden.

Fakta om fönsterputsning: I vissa länder krävs det en statlig licens för att få utföra professionell fönsterputsning. I länder där en sådan licens inte finns förekommer fler olyckor, oftast på grund av putsaren har stått felaktigt på stegen, eller inte säkrat den på korrekt vis.

Flyttstädning. I likhet med fönsterputsningen, finns det både nischade firmor som endast fokuserar på flyttstädning, medan det s.amtidigt finns städfirmor med bredare verksamhet som har flyttstädningen inkluderad i priset.

Vanligt att utnyttja RUT-avdraget

Sajten Wikipedia definierar flyttstädning som ”en grundligt utförd städning av en bostad som genomförs innan utflyttningen sker”. Inga fasta regler finns egentligen för hur en flyttstädning ska utföras – däremot finns det generella riktlinjer satta i samarbete mellan olika branschorganisationer.

Samtidigt som det är vanligt att folk utnyttjar rut-avdraget för flyttstädning, är det också vanligt att man helt enkelt fixar flyttstädningen själv.

Barnpassning. Barnpassningen är en annan populär tjänst som blir billigare med hjälp av rut-avdraget. Det finns dock vissa regler som kanske inte alla vet om – bland annat får barnvakten hjälpa till med läxläsningen som ett led i barnpassningen. Läxläsningen får enligt bestämmelserna dock endast utgöra en ringa del av tiden - bara 10 procent av barnpassningen får ägnas åt att hjälpa barnet med läxläsningen.

Barnvakten får även laga mat till barnen, förutsett att det kan anses vara en vanligt förekommande arbetsuppgift i barnpassningen, och att det är en uppgift som i vanliga fall också utförs av de boende i hushållet själva.

Rut-avdraget kan inte tillämpas vid följande:

Tränare, privatlärare eller liknande tjänster. Arrangemang av aktiviteter i stil med barnkalas.

26 Jan 2017