Tvätta fönster inte riskabelt – i Sverige

Du har säkert sett amerikanska filmer fönsterputsare som tvättar fönster på skyskrapor och hissas upp på byggnader med 32 våningar. Då gäller det att inte vara höjdrädd. Att jobba som en sådan fönsterputsare gäller det att de har sinne för ett jobb med en hel del äventyrliga inslag. Här har vi inte de skyskraporna som behöver fönsterputs. Vi putsar våra fönster från insidan, även om det säkert skulle gå väldigt snabbt att låta hissa en fönsterputsare på utsidan som gör jobbet. I Sverige är det inte lika äventyrligt att jobba som fönsterputsare. Alla våra fönster öppnas inåt just för att undvika fallrisker. Så våra fönsterputsare får snällt tvätta dem inomhus. Däremot lär de ändå få hissas upp där hela fasaderna är gjorda av glas, men så särskilt höga byggnader har vi inte som de skyskrapor vi ser i andra länder. Men de lär byggas här förr eller senare.

Vad tjänar en fönsterputsare?

Så hur är det att jobba som fönsterputsare. Vad tjänar en sådan? Tittar man på lönestatistiken för fönsterputsare i hela landet, varierar det kraftigt. En 24-årig fönsterputsare i Dalarna som är 24 år och har noll erfarenhet tjänar mest i hela Sverige; 25.000 kronor lär hen få i månaden, om vi ska tro lönestatistik.se. Där är det användarna själva som uppger sin månadslön. Lägst lön har en fönsterputsare från Gävleborg med sina 17.350 kronor i månaden. Trots att han har 2 års erfarenhet verkar det inte höja lönen särskilt mycket. Även i Uppsala verkar inte lönen stiga för den som är i medelåldern och med 6 år i branschen. Bäst verkar det vara för de  skånska, västernorrländska och  fönsterputsarna från Dalarna, med mellan 24.000 till25.859 kronor i månaden.

Fördelen är kort utbildning

Vill man bli fönsterputsare krävs ingen särskilt lång utbildning. Tekniken lär du dig under arbetets gång. Har du en månads introduktion i arbetet lär du dig under den tiden om inte annat. Det som däremot kan vara krävande är fysiken; Du bör ha starka armar, rygg och nacke för att klara av fönsterputsningen. Och du bör vara hyfsat snabb. Att träna muskler på fritiden är att rekommendera. Ha starka muskler är definitivt bäst för att orka med jobbet. Fördelen är kanske den att du antagligen inte behöver annan träning, om du arbetar som fönsterputsare under många år. Däremot är det osäkert hur länge du orkar hålla på. Kan du variera arbetsuppgifterna med annat; arbeta med annat hantverksarbete, kan det underlätta för dig som fönsterputsare. Eller du kanske kan arbeta med administrativa uppgifter vid sidan om fönsterputsandet? I vilket fall lär du få många fina utsikter under arbetets gång. Läs mer här om du vill läsa mer om glasmästare i Stockholm.

2 Jan 2018