Vad hemmafönsterputsarna gör fel

Att putsa fönsterna kan ibland kännas svårt att göra själv. Hur noga man än torkar tycks fönstret aldrig bli riktigt rent. Vissa – framför allt i Stockholmsområdet – använder sig av firmor för att få fönsterna riktigt rena. Det är emellertid inte bara Stockholm, andra rut-glada områden och de närliggande stockholmskommunerna som kan ha riktigt rena fönster.

Det som många gör fel när de ska putsa fönsterna själva är, tillsammans med vätskan, en bristande kunskap om fönstrets yta. Fönstrets yta är nämligen inte – som man lätt kan tro – slät. Istället utgörs ytan av vad som tycks vara ett oändligt antal små hål, gropar och bucklor.

torka fönster

Skaffa en bra fönsterskrapa

Det är av denna anledning som många uppnår ett bra resultat med fönsterputsningen därhemma. Det man bör göra för att lyckas pressa ut vätskan från alla små gropar är att skaffa sig en riktigt bra fönsterskrapa. Många använder kanske gummiskrapan som står i badrummet eller i duschen – den är dock i de allra flesta fall inte tillräckligt bra för ändamålet. En riktig fönsterskrapa som är tillverkad i syftet att just putsa fönster kommer att stå för den avgörande skillnaden i fönsterputsningen.

Det är dock många som inte heller har bra koll på vilket medel man bör använda i processen.

Vilken vätska är egentligen rätt?

Vilken vätska man bör använda är ett mycket debatterat ämne och det finns, till följd av det, stora mängder av olika fönsterputsvätskor och märken på marknaden idag. Många väljer att handla rengöringsmedel från en etablerad tillverkare – andra nöjer sig med att blanda en enkel diskmedelslösning.

Vissa kör med en kombination av de båda metoderna. Utöver det finns det dessutom en väldans massa husmorstips att välja mellan.

Att komma fram till det bästa alternativet kan vara svårt, och ofta kan man möta någon som inte håller med en. Dock finns det 4 primära principer kring fönsterputsmedel som är bra att gå efter:

  • Anpassa medlet efter ändamålet – Om fönstret är flottigt, behöver det följaktligen något som löser upp fettet. Vid flottiga fönster är alltså fettlösande medel av något slag att föredra.
  • Undvik lödder – Medel som lämnar stora mängder lödder efter sig är inte speciellt bra, eftersom de kommer att lämna rester i fönstrets små ihåligheter.
  • Ammoniak – Om fönstret är riktigt smutsigt – droppa ammoniak i vattnet. Det funkar på det mesta.
  • Undvik hinnor – Att använda medel som lämnar en hinna efter sig är inte att föredra. Detta eftersom det gör fönstret ”flammigt”.
25 Apr 2016