Vi väljer allt större fönster

Vi tenderar att önska allt större fönster till våra villor och bostäder. Under 300 år, som vi har haft tillgång till riktiga fönster har de blivit allt större. Det eftersom tekniken att tillverka större glaspartier har gått framåt. Numera har vi glas av olika slag. Vi har glas gjorda i plast, så kallade PVC-fönster. De är mer underhållsfria än vanliga glasfönster. Vi har fönster som dels är gjorda i vanlig träkarm, med underhållsfri aluminium på utsidan. Fortfarande önskar vi vanliga fönsterkarmar och fönsterbågar i trä. Med karmar gjorda i aluminium slipper vi att skrapa och måla om fönster. Vi slipper ruttnade fönsterkarmar och bågar och slipper därför byta ut dem.

De flesta vill ha klassiska fönster

En del gillar inte PVC-fönster, eftersom de tenderar att gulna med tiden. En del gillar inte tanken på fönster gjorda i plast. De flesta är ganska konservativa angående fönster och vill ha dem i riktiga träkarmar- och fönsterbågar och vill ha fönster med riktigt glas. Utseendet på dem är bättre, så helt förståeligt är det. Plastfönster är ett billigare alternativ än fönster gjorda med riktigt glasfönster, även om plastfönster är bättre isolerade. De tillverkas helgjutna i ett enda stycke och går inte att ta loss. Ska man byta ut dem måste man byta ut hela fönstret med fönsterbåge och allt.

Stor variation på fönster

För den som vill ha fönster med hög kvalitet finns det olika leverantörer att välja mellan. Här finns en uppsjö av olika fönstersorter; två- och treglasfönster med bättre isolering. Det finns fönster som du kan få i vilken form som helst; runda, ovala, kvadratiska, med spröjs och utan. Vilka fönster som passar till ditt hus, eller bostad, beror på den tid som huset är byggt under. Bäst resultat får man om man vet vilket år det egna huset eller bostaden är byggt. Det finns inget fulare än fönster som andas en helt annan tid än själva huset.

Välj rätt fönster för huset

Ett hus från 1700-talet bör ha spröjs, liksom de ursprungliga fönster som fanns i huset från början. På den tiden fanns inga fönster som var så stora än att man kunde tillverka och man gjorde glasen i små rutor, fastsatta med bly. Numera vet vi att bly inte är bra för oss människor. Byter man fönster på så pass gamla hus bör de bytas till fönster som är tillverkade för att passa den tiden. Vi gör dem inte längre med blyinfattningar, utan med miljövänliga material. Dock bör utseendet likna de fönster man kunde tillverka på den tiden. Det finns olika föreningar och tillverkare för byggnadsvård. Hus som är så här pass gamla är säkerligen K-märkta och man får inte göra för stora ingrepp som förändrar husets fasad, desto mindre byta till vilka fönster som helst.

Stora fönster passar endast till moderna hus

Idag har vi fönsterfasader och stora panoramafönster, som passar till funkis-husen, då man eftersträvade det enkla och strama, fyrkantiga stilen som är så typisk för funkis-eran. Alla hus byggda efter 1960-talet passar desto bättre med stora fönster just därför att stilen på våra ”moderna” hus är byggda i den stilen. Fönstrens storlek är tillverkade efter ett alltmer växande behov av insläpp av solljuset. Särskilt är det behovet stort i våra nordiska länder med långa perioder av mörker.

Därför är det viktigt, beroende på vilket hus du har, att välja rätt fönster då det påverkar fasaden så mycket. Att byta till miljövänliga fönster har blivit allt viktigare. Du kan numera byta till återanvända gamla fönster, men som renoverats på ett sätt som gör dem mer hållbara än gamla fönster. På det sättet kan man spara på jordens resurser både vid tillverkning och återanvända gammalt material – det tär mer på miljön att tillverka nytt än att återanvända gamla fönster.

Läs mer här om du är intresserad av fönster: målareuppsala.net.

16 Jan 2018